F. Kwadratowa
Krychu330: Funkcja kwadratowa f ma 2 miejsca zerowe : −3 i 2.
a)Oblicz wartość wyrażenia f(7)f(−2)
b)Wiedząc dodatkowo, że największa wartość funkcji f wynosi 2516, wyznacz wzór funkcji f.
c)rozwiąż nierówność f(x)≥3x+10,5
jak narazie wyznaczyłem wzór funkcji:
y=−14(x+3)(x−2)
y=−14x2−14x+1,5
nie potrafię rozwiązać pod. a i c
25 kwi 17:00
25 kwi 17:03
Krzysiek60: a)
f(x)= a(x+3)(x−2)
f(7)= a(7+3)(7−2)= a50 = 50a
f(−2)= a(−2+3)(−2−2)= −4a
Podziel to sobie
25 kwi 17:05
q: c) po prostu wstawiasz ten Twój wzór wszystko na jedną stronę i delta
25 kwi 17:06
Krychu330: a) wyszło −12,5 czyli tak jak w odpowiedziach
jeszcze podpunkt c (nie mam pomysłu)
25 kwi 17:07
Krzysiek60: Pomysl 17 : 06
25 kwi 17:09
25 kwi 17:13
Krychu330: coś takiego −14x2−14+1,5≥3x+10.5 −−>> −14x2−3,25x−9≥0 i wyliczam ?
25 kwi 17:17
Krzysiek60: | | 1 | | 1 | |
− |
| x2− |
| x+1,5≥3x+10,5 (obie strony mnoze przez 4 |
| | 4 | | 4 | |
−x
2−x+6≥12x+42
−x
2−x−12x+6−42≥0
−x
2−13x−36≥0
dalej ty
25 kwi 17:19
Krzysiek60: Tak tylko swoje pomnoz przez 4 zeby sie pozbyc mianownika
25 kwi 17:21
Krychu330: −x2−4x−9x−36≥0
−x(x+4)−9(x+4)≥0
−(x+4)(x+9)≥0
−(x+4)≥0
(x+9)≥0
x≤−4
x≥−9
25 kwi 17:27
Krzysiek60:

Wyznacz czesc wspolna
25 kwi 17:34
Krychu330: x∊<−9,−4>
25 kwi 17:35
Krzysiek60:

Dobrze
Tylko miales jak rozwiazywac takie nierwnosci w linku
Tutaj udalo sie fajnie pogrupowac Nie zawsze tak bedzie
Liczysz delte wyznaczasz miejsca zerowe
I masz ramiona wdol bo a<0
Ma byc ≥0
25 kwi 17:41
annabb: Takie rozpisywanie nierówności na składowe jak o 17:27 to zły nawyk
25 kwi 17:53