Zagadka
Krzysiek60: troche sie zatrzymalem przy tym zadaniu
Umowil sie diabel z dziadem w kapeluszu ze :
Gdy przebiegniesz ten most caly
Zdwoje twoje kapitaly
Zadam tylko bys w nagode po osiem groszy wrzucal w wode
dziad chetne przez most leci raz i drugi nawet trzeci
Nagle krzyczy zdrada
Ani grosza nie posiadam
Teraz predko rachuj maly
jaki dziad mial kapitaly
Niech bedzie x− kapital poczatkowy jaki mial dziad
Wyrzucal po 8 groszy przegiegajac przez most przed podwojeniem
23 kwi 22:18
23 kwi 22:23
Krzysiek60: Dobry wieczor

Widzialem to ale nie bardzo rozumiem ten zapis
mial x i wyrzucil 8 groszy
wiec x−8
zdwoil kapital wiec bedzie 2(x−8) 1 przebiegniecie
teraz 2x−16−8= 2x−24
teraz powoil 2(2x−24) drugie przebiegnieci
4x−96−8
Chyba sie pogubilem
23 kwi 22:32
Krzysiek60: Odp. to 7 groszy
jesli mozesz to proszse abys to rozpisala dokladnie . Dzieki
Dobranoc
23 kwi 22:54
iteRacj@:
liczę tak
2(2(2(x−8)−8)−8)−8=0
2(2(2x−16−8)−8)−8=0
2(2(2x−24)−8)−8=0
2(4x−48−8)−8=0
2(4x−56)−8=0
8x−112−8=0
x=15 → po trzech przebiegnięciach nie ma juz nic
ale rozumiem, że najpierw wrzuca, potem przebiega i ma podwojona kwotę
więc przed pierwszym przebyciem mostu wrzuca 8 gr, zostaje mu 7gr i to jest podwojone
23 kwi 23:09
iteRacj@:
start 15gr
wrzucenie 15−8=7
biegnie przez most
podwojenie 2*7=14
wrzucenie 14−8=6
biegnie przez most
podwojenie 2*6=12
wrzucenie 12−8=4
biegnie przez most
podwojenie 2*4=8
wrzucenie 8−8=0
"krzyczy zdrada
ani grosza nie posiadam"
i już nie biegnie
23 kwi 23:20
Mila:
x − kapitał
I przebiegł − ma 2x wrzuca do wody 8gr zostaje 2x−8
II przebiegł − ma (4x−16) wrzuca do wody 8 gr zostaje 4x−24
||| przebiegł − ma (8x−48) wrzuca do wody 8gr zostaje 8x−56 =0
8x−56=0
8x=56
x=7 kapitał poczatkowy
23 kwi 23:21
Krzysiek60: Dziękuję juz jutro sobie to robite zaczynałem dobrze🙄
23 kwi 23:23
Krzysiek60: Dobry wieczór Milu😍
23 kwi 23:27
Mila:
Cześć
23 kwi 23:28