Zadania
Oliwka K : Mam dwa zadania do ktorych nie wiem jakie zapisac rownania
W konkusie bylo 18 zadan w tym 10 zadan za 4 punkty i 8 zadan za 5 punktow
| | 1 | |
Za wskazanie blednej odpowiedzi odejmowano |
| punktow mozliwych do zdobycia za zadanie |
| | 4 | |
Andrzej wskazal odpowiedzi przy wszystkich zadaniach
W zadaniach za 4 punkty wszystkie jego odpowiedzi byly prawidlowe
W sumie zdobyl 67,5 punktu
Na ile zadan odpowiedzial prawidlowo
Zadanie nr 2
Rzecze raz czart do zebraka
Niech umowa bedzie taka
Gdy przebiegniesz ten most caly
Zdwoje twoje kapitaly
Zadam tylko bys w nagrode
po ośm groszy rzucal w wode
Zebrak chetnie przez ten most leci
Raz i drugi nawet trzeci
Tu dopiero spostrzegl: − Zdrada
Ani grosza nie posiadam
Teraz predko rachuj maly
Jaki dziad miak kapitaly
18 kwi 11:39
Pytający:
1)
x // liczba prawidłowych odpowiedzi w zadaniach za 5 punktów
| | 5 | |
10*4+x*5−(18−10−x)* |
| =67,5 |
| | 4 | |
Liczba prawidłowych odpowiedzi to (10+x).
2)
x // kapitał początkowy
// wyrzucał po 8 groszy przebiegając przez most (przed podwojeniem)
2(2(2(x−8)−8)−8)=0
18 kwi 11:59
Oliwka K : Dziekuje . Potem dopytam .
18 kwi 12:02
Jerzy:
40 punktów zdobył za 10 pytań po 4 punkty. Pozostało 27,5 pkt w zadaniach za 5 punktów
Spośród pozostałych 8 pytań na x pytań odpowiedział dobrze i uzyskał 5*x punktów,
a na 8 − x odpowiedział żle i stracił (8−x)*(−1,25) punktów
5x + (8 − x)*(−1,25) = 27,7 ⇔ x = 6
Zatem : 10 + 6 = 16 ( dobrych odpowiedzi )
18 kwi 12:11