Pole trapezu
Pingwin4: W trapezie abcd ab II dc, przekątne przecinają się w punkcie e, ab=3dc a pole= 64. Oblicz
pole.trójkąta aed
23 kwi 18:58
Pingwin4: Ktoś wie?
23 kwi 19:24
iteRacj@:

|AB|=3|CD|
ΔAEB≈ΔDCE dlaczego?
P
ΔAEB=9P
ΔDCE
P
ΔAEB+P
ΔDCE=64
23 kwi 19:34
iteRacj@: błąd w ostatnim równaniu , zaraz poprawiam
23 kwi 19:35
Pingwin4: Czemu to się równa 64
23 kwi 19:42
Pingwin4: Ach błąd
23 kwi 19:42
iteRacj@:
PΔAEB+PΔDCE+PΔAED+PΔCEB=64
PΔAED=PΔCEB
|DE|=3|EB|
PΔACD=3PΔACB
iteraz z tych zależności między polami wyliczysz PΔAED
23 kwi 19:43
iteRacj@: jeszcze jednan poprawka 3*PΔACD=PΔACB
23 kwi 19:45
iteRacj@: PΔAED=PΔCEB=12
PΔAEB=36
PΔCED=4
23 kwi 19:55
Pingwin4: Dlaczego de=3eb
23 kwi 20:00
iteRacj@: 3|DE|=|EB| pozamieniałam miejscami te odcinki
23 kwi 20:09
Pingwin4: Okej ale.skad wiemy ze to jest 3 razy wieksze
23 kwi 20:13
Pingwin4: A ze skali
23 kwi 20:13
Pingwin4: A skad wiemy ze =12
23 kwi 20:14
iteRacj@:

3*P
ΔACD=P
ΔACB
P
ΔACD+P
ΔACB=64
P
ΔACD+3*P
ΔACD=64
P
ΔACD=16
P
ΔACD=P
1+P
2=16
P
ΔACB=9P
1+P
2=48
z tego P
1=4 a P
2=12
23 kwi 20:27
Eta:
| | 3a | |
Z podobieństwa trójkątów ABE i CDE w skali k = |
| =3 |
| | a | |
P(trapezu)= (k+1)2*P2 i
P3=k*P2
P
3=k*P
2 ⇒ P
3=12
P(AED)=12
=========
23 kwi 20:50
23 kwi 20:53
iteRacj@:
i wcale nie trzeba było liczyć aż tylu pól
23 kwi 21:38
Eta:
23 kwi 21:45