włączeń
Kamil: Mamy 2 zbiory X={1,2,3,4,5} oraz Y={1,2,3,4,5}. f:X→Y
a) ile jest wszystkich funkcji na tych zbiorach
b) ile jest iniekcji
c) ile jest suriekcji
d)ile funkcji rosnących
e) ile funkcji niemalejących
a) 5
5
b) 5*4*3*2*1
d) (idąc tym samym tropem co w tym temacie
https://matematykaszkolna.pl/forum/374260.html )
z podpunktem c mam kłopot
wiemy że jest 5
5 wszystkich funkcji, więc żadna liczba z Y nie może być użyta 2 lub więcej
razy,
więc nie mogą być podzbiory w których jakaś liczba występuje więcej niż raz.
pomoże ktoś z tym?
22 kwi 15:49
Adamm:
c) powinno być jak w b)
a b) inaczej
22 kwi 16:05
Kamil: na pewno? przecież iniekcja to różnowartościowa, więc jeśli x=1 "weźmie" jakiegoś y, to x=2
będzie miał
do wyboru o 1 mniej
22 kwi 16:08
Adamm:
jest jednak ok
pomyliłem się
suriekcji i iniekcji będzie tyle samo
22 kwi 16:10
Adamm:
masz jakąś funkcję różnowartościową, to ona musi być suriekcją
z drugiej strony, jak masz jakąś suriekcję, to ona musi być iniekcją
22 kwi 16:12
Kamil: suriekcji i iniekcji jest tyle samo, ale chyba tylko w tym konkretnym przypadku tak?
a co gdyby było tak X={1,2,3,4} , Y={1,2,3}
wtedy oczywiście nie ma iniekcji, ale co z suriekcją?
22 kwi 16:13
Adamm:
tak, tylko w tamtym przypadku
ogólnie jak masz tyle samo elementów (X i Y są skończone), to
ich będzie tyle samo
tutaj oczywiście np. f(1)=f(2)=1, f(3)=2, f(4)=3 jest suriekcją
22 kwi 16:15
Kamil: i jak w tym przypadku wyliczyć?
22 kwi 16:16
Adamm:
An − funkcje które nie przyjmują n, n=1, 2, 3
|A1∪A2∪A3|=...
ze wzoru włączeń i wyłączeń
i będziesz miał ich liczbę
22 kwi 16:18
Kamil: A1=A2=A3=24
A1∪A2=14
A1∪A2∪A3=0
dobrze? czy coś poplątałem?
22 kwi 16:23
Adamm: dobrze, mam nadzieję że piszesz |•| normalnie, bo to są oczywiście zbiory
22 kwi 16:25
Adamm: czekaj źle, część wspólna zamiast sumy
22 kwi 16:26
Kamil: aa tak
|A1∪A2∪A3|=3*24−%*1=48−3=45
22 kwi 16:29
Adamm: no i ok
teraz odejmij 45 od wszystkich możliwości i masz ilość suriekcji
22 kwi 16:32
Mila:
c) tyle samo suriekcji co iniekcji, ponieważ |X|=|Y|
W przypadku:
X={1,2,3,4} , Y={1,2,3}
1) liczbę suriekcji liczymy jak podpowiada
Adamm
albo
2) Liczby Stirlinga II rodzaju wykorzystujemy ( możesz odczytać w tabeli
lub nauczyć się wyznaczać za pomocą rekurencji]
S(4,3) podział zbioru 4różnych elementów na 3 niepuste podzbiory
liczba suriekcji:
L=3!*S(4,3) =6*6=36
albo
3) z wzoru:
| | | |
L=∑(j=0 do 3) (−1)j* | *(3−j)4=34−3*24+3=36 |
| | |
22 kwi 20:34