zasada włączeń i wyłączeń
Kamil: Niech X = {1, 2, . . . , n} i Y = {1, 2, . . . , m}
(a) Ile jest wszystkich funkcji rosnących ze zbioru X w zbiór Y ?
(b) Ile jest wszystkich funkcji niemalejących ze zbioru X w zbiór Y ?
wiem tylko tyle że wszystkich funkcji jest mn
proszę o pomoc z tymi podpunktami
22 kwi 14:21
22 kwi 14:30
Kamil: dlaczego tak?
22 kwi 14:34
Adamm:
bo wybieramy n liczb ze zbioru Y, i je już kładziemy rosnąco, więc
nic więcej robić nie trzeba
22 kwi 14:36
Kamil: w tym przypadku funkcja musi być różnowartościowa tak? czyli m>n
22 kwi 14:38
Adamm:
b) x
1+x
2+...+x
m=n
każde rozwiązanie symbolizuje ile razy przyjmujemy wartość 1, 2, itd.
22 kwi 14:52
22 kwi 14:52
Pytający:
| | | | | |
b) | = | // kombinacje z powtórzeniami |
| | | |
Obrazowo: masz n kulek zielonych i (m−1) kulek czerwonych. Układasz wszystkie te kulki w ciąg,
| | | | | |
możesz to zrobić na | = | sposobów. Jak to masz się do funkcji |
| | | |
niemalejącej/nierosnącej?
Najprościej na przykładzie, niech n=4, m=3, wtedy:
• ciąg
••••••• odpowiada kolejnym wartościom 1, 1, 1, 1
• ciąg
••••••• odpowiada kolejnym wartościom 1, 1, 1, 2
• ciąg
••••••• odpowiada kolejnym wartościom 1, 2, 3, 4
• ciąg
••••••• odpowiada kolejnym wartościom 3, 3, 3, 4
itd.
22 kwi 14:56