Satytstyka
Draxen: W klasie liczącej 25 uczniów 4% otrzymało ocenę celującą, 20% ocenę bardzo dobrą, 36% ocenę
dobrą, 32% − dostateczną i dwóch uczniów ocenę dopuszczającą.
a) Oblicz średnią arytmetyczną ocen uczniów.
b) Oblicz medianę i dominantę.
c) Wyznacz odchylenie standardowe.
20 kwi 20:21
Janek191:
Statystyka
20 kwi 20:27
aniabb: i w czym problem? umiesz policzyć procenty?
20 kwi 20:28
Draxen: O pardon

kiedyś się umiało z czasem ciężko przychodzi powtórzenie
20 kwi 20:30
aniabb: to kalkulator i wciskasz 25*4% = i jaki wynik
20 kwi 20:32
Draxen: 100
20 kwi 20:35
aniabb: chyba klawisz % Ci nie działa
20 kwi 20:36
aniabb: to musisz ręcznie dzielić na 100

no i następne wyniki wpisuj
20 kwi 20:38
Draxen: Właśnie klawisz umarł hehe
20 kwi 20:38
Draxen: Aha to mam tylko podzielić dam radę
20 kwi 20:39
aniabb: no to jak wpiszesz wyniki zajmiemy się statystyką
20 kwi 20:43
20 kwi 20:45
20 kwi 20:49
Mila:
1) Liczba poszczególnych ocen:
| | 4 | |
1.1) Liczba ocen celujących(6) − 4% z 25= |
| *25=1 |
| | 100 | |
| | 20 | |
1.2) Liczba ocen bdb (5) −20% z 25= |
| *25=5 |
| | 100 | |
| | 36 | |
1.3) Liczba ocen db (4) − 36% z 25= |
| *25=9 |
| | 100 | |
1.4) Liczba ocen dst(3) −32% z 25=8
1.5) Liczba ocen ndst (2) − 2
a) średnia arytmetyczna :
| | 1*6+5*5+9*4+8*3+2*2 | |
xs= |
| oblicz |
| | 25 | |
b) mediana − liczba środkowa w uporządkowanej próbie danych
spróbuj sam ustalić
20 kwi 20:49
20 kwi 20:51