Prawda fałsz
Pingwin4: Wybierz prawda lub fałsz
Wykres funkcji określonej wzorem y=ax i przechodzącej przez punkty (0,0) i (−√2,7) tworzy z
osią x kąt alfa którego tg alfa= −7/√2
Kąt ostry z osią x tworzy wykres funkcji określony wzorem y= −2x+1/2 wiem ze pierwsze zdanie
jest falszywe ale mam problem z drugim
19 kwi 00:01
aniabb: jak współczynnik kierunkowy na minusie to kąt rozwarty
19 kwi 00:04
19 kwi 00:06
Pingwin4: A to nie będzie −7{2}/2?
19 kwi 00:16
Pingwin4: Myślałam, że to będą 2 falsze
19 kwi 00:19
aniabb: to że nie usunęli niewymierności nie znaczy że to będzie coś innego
19 kwi 00:20
Pingwin4: Hm tak tak ale chodzi mi, czy nie byłoby 7/−√2
19 kwi 00:27
19 kwi 00:28
Pingwin4: A nie −7/√2 i nadla nie rozumiem jak określić to drugie zdanie z wzorem wykresu, wystarczy
policzyć wzór prostej opierając się na wzorze, w ktorym prosta przecina 2 pkt?
19 kwi 00:28
Pingwin4: Aaa teraz rozumiem to pierwsze zdanie
19 kwi 00:30
Pingwin4: Ale drugiego nadal nie jestem pewna
19 kwi 00:30
aniabb:
19 kwi 00:33
aniabb: kąt powyżej 90° to rozwarty
19 kwi 00:34
Krzysiek60:

To jest wykres y= −2x+0,5
Czy tworzy on z osia OX kat ostry ?
19 kwi 00:36
Pingwin4: Nie, ale bralam.pod uwagę w tym zdaniu kąt ostry za prostą
19 kwi 00:48
aniabb: jeśli chodzi o proste to zazwyczaj chodzi o kąt od dodatniej części osi X
19 kwi 00:49
19 kwi 00:50
Pingwin4: Czyli jest to zdanie falszywe bo.alfa to nie kąt ostry?
19 kwi 00:50
aniabb: tak
19 kwi 00:51
Pingwin4: Dziękuję bardzo❤
19 kwi 00:52