Kombinatoryka
Marek: Mamy 7 ponumerowanych kulek i 5 pudełek.
Na ile sposobie możemy umieścić wszystkie kulki aby zajęte były dokładnie 3 pudełka?
| | | |
1) Wybór 3 zajętych pudełek − | = 10 |
| | |
2) Kombinacje rozmieszczenia 7 kul w 3 urnach ,aby w każdej była min 1
Czyli w sumie: 10(252+630+1260+840)?
Czy dobrze zrobiłem to zadanie?
18 kwi 19:06
Pytający:
Nie.
Łącznie 18060 sposobów.
Tu masz inaczej rozwiązane:
372473.
18 kwi 20:01
Mila:
A− 7 kul rozmieścimy w trzech pudełkach i żadne nie będzie puste.
7 kul możemy rozmieścić w trzech pudełkach na 3
7 sposobów,
ale niektóre będą puste− odejmiemy te przypadki.
A' − jedno z pudełek puste ( kule rozmieszczone w dwóch pudełkach) lub dwa pudełka puste
(wszystkie kule umieścimy w jednym pudełku)
| | | | | |
|A|'= | *(27−2)+ | *1=3*(27−2)+3=3*(27−1) |
| | | |
|A|=3
7−3*2
7+3
Liczba rozmieszczeń:
10*1806=18060
18 kwi 20:12