Prawdopodobieństwo
Jasiu: Rzucamy pięć razy kostką do gry, oblicz prawdopodobieństwo tego, że szóstka wypadła co najmniej
3 razy
18 kwi 12:15
Blee:
Schemat Bernulliego sie klania
18 kwi 12:37
Jasiu: A można to zrobić jakoś inaczej? Raczej nie zapamiętam tego wzoru
18 kwi 12:47
Blee:
Nawet jak nie pamietasz wzoru to po prostu robisz to na piechote.
| | | | | |
(1/6)3(5/6)2 + | (1/6)4(5/6)1 + | (1/6)5 |
| | | |
18 kwi 12:56
Blee:
To co zapisalem to nic innego ja schemat Bernulliego dla 3, 4 i 5 sukcesow
18 kwi 12:57
Jasiu: Nie rozumiem tego zrobienia na piechotę, dla mnie to wygląda jak podstawienie do wzoru :s
18 kwi 23:32
18 kwi 23:38
Mila:
|Ω|=6
5
A− Szóstka wypadła dokładnie 3 razy lub szóstka wypadła dokładnie 4 razy
lub szósta wypadła 5 razy
(6,6,6,x
1,x
2)
| |
*52=10*25− wybór miejsca na "6", na pozostałe miejsca xi∊{1,2,3,4,5} |
| |
(6,6,6,6,x
1)
| |
*5=25 − wybór 4 miejsc dla szóstek , x1 na 5 sposobów |
| |
18 kwi 23:44
Jasiu: Dzieki, po rozpisaniu mili zozumiałem
19 kwi 11:53