Oblicz przekątną kwadratu na podstawie sąsiednich wierzchołków kwadratu
Dawid: punkty k = (−2,4) i L = (−8,−10) są sąsiednimi wierzchołkami kwadratu. Przekątna kwadratu ma
długość
a 2√73 b 2√146 c 4√29 d 4√58
17 kwi 23:53
Krzysiek60: d= a√2
17 kwi 23:54
Dawid: Proszę też o wytłumaczenie
17 kwi 23:54
17 kwi 23:54
17 kwi 23:55
Dawid: Wyliczyłem z tego wzoru i wyszło mi √234 , pomnożylem przez √2 i utknąłem na √468, bo
nijak mogę go dopasować do żadnej odpowiedzi chyba gdzies popełniłem błąd w obliczeniach.
18 kwi 00:51
Eta:
a=√232= 2√2*29=2√2*√29
d=a√2= ..=4√29
18 kwi 00:59
Eta:
a=√(−6)2+(−14)2=√36+196=√232
18 kwi 01:02