Styczne do okręgu
Veectoria: Napisz równania ogólne stycznych do danego kręgu o: x
2+y
2=4 i przechodzących przez punkt
A(6;−2).
Bardzo proszę o rozwiązanie metodą odległości promienia od prostej, gdyż cały czas próbuję w
ten sposób i nic mi nie wychodzi
17 kwi 15:06
Blee:
nie bardzo rozumiem o jakiej 'metodzie' tutaj mówisz
17 kwi 15:10
Veectoria: dobrze to ja powiem jak liczę
17 kwi 15:11
Veectoria: Najpierw liczę sobie współrzędne środka okręgu i promienia, potem układam równość że odległość
środka promienia od mojej stycznej wynosi r
17 kwi 15:13
Blee:
no i
17 kwi 15:18
Veectoria: no i potrzebuje żeby ktoś pomógł mi w tej metodzie bo jak już napisałam nie wychodzi mi i
gdzieś mam błąd chciałabym go zauważyć
17 kwi 15:21
Blee:
to pokaż obliczenia
17 kwi 15:21
Veectoria: S(0:0) r=2
d(S;l)=r
l: y=ax+b A(6;−2)
l: −2=6a+b
b= −2−6a
d(S;l)=2
I6a+2−6a−2I i na tym etapie już mi sie zeruje nwm czm
17 kwi 15:25
17 kwi 15:34
Veectoria: Ok dziękuję
17 kwi 15:35