Równania trygonometryczne
Adamm:
W dalszej części k jest całkowite
sinα=sinβ
α=β+2kπ ∨ α=π−β+2kπ
cosα=cosβ
α=β+2kπ ∨ α=−β+2kπ
tgα=tgβ, α, β≠π/2+kπ
α=β+kπ
ctgα=ctgβ, α, β≠kπ
α=β+kπ
Nigdzie nie widziałem na naszym forum żadnej ogólnej metody rozwiązywania
równań trygonometrycznych postaci f. tryg. = f. tryg., dlatego tworzę ten
post by używać go jako odnośnika
16 kwi 22:31
Mila:
E tam, cały czas z Etą korzystamy z tej metody.
16 kwi 22:34
Eta:
16 kwi 22:35
16 kwi 22:35
Adamm:
Nie mówię że ona nie jest stosowana, tylko że nie ma jej na stronie.
Często się tak zdarza że uczeń używa jakiś skomplikowanych wzorów,
albo po prostu w tym momencie się zatrzymuje.
W takich sytuacjach można po prostu odesłać go tutaj.
16 kwi 22:38
Eta:
Załóż swoją stronę: "pl.
Adamm rozwiązuje wszystkie zadania "
16 kwi 22:41
Mila:
Ciężko znaleźć na naszym forum cokolwiek.
Czasem wiem, że było już zadanie rozwiązane i nie mogę trafić.
16 kwi 23:00