Wyznacz kąty
Michał:

Dobry wieczór, potrzebna pomoc w wyzaczeniu miar kata α β i γ

na rysunku 1) h || k
Bardzo proszę o wskazanie zależności dzięki ktorym jestem w stanie znaleźć wartośc danego kąta,
dzięki z góry

Na rysunku 1 i 2

jak by co na 2−gim wyznaczylem wszystkie kąty poza α jakoś nie mogę do tego
dotrzeć

a=α
b=β
y=γ
w pierwszym kole
α=120 β=30 (ten mozna chyba z katow naprzemianległych) γ=90
w drugim
α=50 β=100 (musi byc 180 stopni na prostej, a wiem ze brakuje 100 do spełnienia tego warunku
czyli to jest β) γ=40 (ten kat jak i kat 40 stopni sa oparte o ten sam łuk dla tego sa sobie
rowne)