Ile wyniesie pochodna?
Kalafiorarz: Hejka!
Chciałbym wiedzieć ile wyniesie pochodna f(x)= x2/x−1
Czy będzie to 2x czy x2−2x/x2−2x+1
15 kwi 19:09
kochanus_niepospolitus:
czy możecie się nauczyć używać NAWIASÓW

15 kwi 19:10
15 kwi 19:11
kochanus_niepospolitus:
Twój zapis oznacza:
dziękuje bardzo
| | 2 | |
a zapis pochodnej oznacza f' = x2 − |
| − 2x + 1 |
| | x | |
15 kwi 19:11
Kalafiorarz: Poprawiam składnię:
Chciałbym wiedzieć ile wyniesie pochodna f(x)= x2x−1
Czy będzie to 2x czy x2−2xx2−2x+1
15 kwi 19:11
Kalafiorarz: no spokojnie, dwa razy mi się kliknęło i wiadomość poszła
15 kwi 19:11
kochanus_niepospolitus:
wskazówka nr 1:
NIGDY nie wymnażaj w mianowniku pochodnej (ani nie skracaj)
| | 2x(x−1) − x2 | | x2 − 2x | |
f' = |
| = |
| |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
15 kwi 19:12
15 kwi 19:19
Kalafiorarz: Czy to prawda?
15 kwi 19:26
Kalafiorarz: Aaa, faktycznie. To prawda. Nie skojarzyłem wyżej.
15 kwi 19:28