Wykaż, że pole trapezu jest równe.
KomosaRyżowa: Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny jest odległy od końców pochyłego ramienia o e i f.
Wykaż, że pole trapezu jest równe (e+f)2*ef/e2 + f2
3 sty 19:55
Eta:

1/ poprawny rysunek zgodnie z treścią zadania
2/ ΔBSC jest prostokątny ( dlaczego?.....
3/ P(MBCN)= 2P(BSC)= e*f
4/ P(trapezuABCD)= r
2+r
2+ef = 2r
2+ef
=======
| | e*f | | 2e2f2 | |
5/ w ΔBSC : c2=e2+f2 i r= |
| ⇒ 2r2= |
| |
| | c | | e2+f2 | |
to
| | 2e2f2 | | ef(2ef+e2+f2) | |
P(ABCD)= |
| +ef = |
| |
| | e2+f2 | | e2+f2 | |
=================
c.n.w.
Twój zapis tezy nie jest czytelny
| | (e+f)2*ef | |
powinien wyglądać tak P= |
| |
| | e2+f2 | |
3 sty 22:41
emil: a jest jakis inny sposób
12 kwi 20:31
emil: w sensie chodzi mi to jakbym nie wpadł zeby tak podzielic na mniejsze pola kwadratów i
| | (a+b)*h | |
trojkatow a stosujac podobnie wzory  np ze pola trapezu to |
| |
| | 2 | |
12 kwi 20:47
Adamm:
Jeśli nie potrafisz napisać ułamków to pisz nawiasy
Dlaczego?
1/1+1=1+1=2
ale
1/(1+1)=1/2
widzisz różnicę?
12 kwi 21:23
Eta:
12 kwi 21:48