15 kwi 18:01
Basia: f(t) = t2 − (a2 − a)t + 1 − a
Δ = (a2−a)2 − 4(1−a)
dla a=2 ,asz
Δ=(4−2)2−4(1−2) = 22−4*(−1) = 4+4=8
15 kwi 18:12
bluee: Już wiem co źle zrobiłam Δ=8.
Czyli t1/2=−1±√2
Jak to się ma do t=log3x
15 kwi 18:14
Basia: przecież nikt Ci nie każe wyznaczać wartości x, chociaż oczywiście można
log3x = −1+√2 ⇔ x = 3−1+√2
log3x = −1−√2 ⇔ x = 3−1−√2
takie liczby istnieją i też mają prawo do życia
15 kwi 18:18
15 kwi 18:18
bluee: Chciałam po prostu sprawdzić poprawność obliczeń i podstawić dane do zadania.

Taka pedantka ze mnie
15 kwi 18:19