Parametr a, logarytmy i wzory Viette'a
lilusia: Cześć
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Mam zadanie:
Dla jakich wartości parametru a iloczyn różnych miejsc zerowych funkcji f określonej wzorem
f(x)=log
32x + (a
2−a)log
3x + 1 − a jest równy 9?
Chciałabym wytłumaczenia tylko w jednym miejscu, bo nie mogę wymyślić
Podstawiłam za log
3x = t
f(x) = t
2 − (a
2 − a)t + 1 − a
wiadomo że Δ>0
x
1 * x
2 = 9
i teraz w książce jest napisane:
"Przekształcenie warunku x
1 * x
2 = 9 na warunek t
1 + t
2 = 2 i rozwiązanie równania a
2 − a
= 2"
Wiem, że t
1 + t
2 to wzór Viette'a i wynik wychodzi prawidłowy kiedy podłożymy dane z zadania
do wzoru
−ba, ale nie mam pojęcia skąd to 2.
skąd wziąć t
1 + t
2 = 2? Czy ktoś może to wyjaśnić?
Pozdrawiam
Janek191:
| a2 − a | |
t1 + t2 = z wzorów Viete"a |
| = a2 − a |
| 1 | |
t
1 = log
3 x
1 t
2 = log
3 x
2
więc
t
1 + t
2 = log
3 x
1 + log
3 x
2 = log
3 ( x
1*x
2) = log
3 9 = 2 , bo ma być
x
1*x
2 = 9
zatem mamy
t
1 + t
2 = 2 = a
2 − a
a
2 − a − 2 = 0
Δ
1 = 1 − 4*1*(−2) = 9
| 1 − 3 | | 1 + 3 | |
a = |
| = − 1 lub a = |
| = 2 |
| 2 | | 2 | |
Sprawdzamy, czy dla obu a Δ jest > 0
Δ = (a
2 − a)
2 − 4*1*(1 − a)
Dla a = − 1 jest Δ < 0 więc a = − 1 odpada
Dla a = 2 jest Δ > 0
Odp. a = 2
============