z
QWERTY: Napisz równanie stycznej do okręgu x2+y2−2x+4y−3=0 i nachylonej do osi pod katem 135.
12 kwi 22:13
aniabb:
12 kwi 22:18
aniabb: y=−x−5 lub y=−x+3
12 kwi 22:18
QWERTY: A da się to zrobić bez rysunku
12 kwi 22:20
aniabb: wstawiasz do równania okręgu y=−x+b wyznaczasz deltę i delta =0
lub
liczysz odległość środka okręgu od prostej y+x−b i ma być równa √8
12 kwi 22:23
QWERTY: czemu jest −x
12 kwi 22:38
aniabb: bo kąt jest 135° czyli a=tg (135°)= −1
12 kwi 22:40
12 kwi 22:44
QWERTY: Sieczna x−y+1=0 przecina okrąg x2+y2−6x−2y+1=0 w punktach A i B. Przez punkty A i B
poprowadzono styczne do okręgu, które się przecinają w punkcie C.
Napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC o to mi chodzi
Wiem że
S=(3,1)
A=(0,1)
B=(3,4)
C=(0,4)
r=3
(x−3)2+(y−1)2=9
12 kwi 23:31
annabb: Podstaw A, B, C do równania okręgu i rozwiąż będzie a, b, r,
12 kwi 23:36
aniabb:

trójkąt prostokątny więc środek w środku AB
(x−3/2)
2+(y−5/2)
2=2,25
13 kwi 22:16