Ciekawe zadania z walcem wpisanym w koło
Bartek: Wśród walców wpisanych w kulę o promieniu 5 cm znajduje się taki, którego pole powierzchni
bocznej jest największe. Oblicz objętość tego walca.
Mógłbym prosić o pomoc? Dochodzę do punktu w którym wyporwadzam wzór na pole boczne
Pb=2π
√100−42 i nie wiem jak wyliczyć z tego pochodną i jej największą wartość

Próbowałem
z założeniem, że wystarczy mi, że największą wartość będzie miało to wyrażenie pod
pierwiastkiem, tylko, że wtedy wychodzi r=0
12 kwi 20:23
Bartek: Sorki poprawka Pb= 2πr√100−4r2
12 kwi 20:24
daras: we wzorze na pole musi być parametr od którrego uzaleznisz jego wartość i wtedy juz łatwo
policzysz pochodną..
12 kwi 20:25
daras: proponuję wysokość albo średnicę
12 kwi 20:25
Bartek: a pomógłbyś z tym obliczeniem? Bo mi jakoś nie wychodzi
12 kwi 20:26
daras: no to skoro masz za parametr promień to teraz zróżniczkuj względem niego i przyrównaj do zera
12 kwi 20:26
daras: a co ci wychodzi
12 kwi 20:26
12 kwi 20:27
Bartek: pochodna = 2π(100−8r
2)/
√100−42, coś muszę źle liczyć
12 kwi 20:38
Bartek: oj pod pierwiastkiem jest 100−4r2
12 kwi 20:38