3 | ||
dłuższą podstawą AB kąt α i z ramieniem AD kąt β takie, że sin α = | i sin β | |
5 |
5 | ||
= | . Pole trapezu ABCD jest równe 448. Oblicz pole trójkąta ABD . | |
13 |
3 | 5 | |||
sinα= | ,sinβ= | |||
5 | 13 |
a+b | ||
|AE|= | ||
2 |
448 | 4√21 | |||
PABCD=448=4x*3x⇔x2= | ⇔x= | |||
12 | 3 |
20√21 | ||
h=4√21 , p= | ||
3 |
p | b | 20√21 | 5 | ||||
= | ⇔b*sin(α+β)= | * | |||||
sin(180−(α+β)) | sinβ | 3 | 13 |
3 | 5 | |||
sin(α+β)=sinα*cosβ+sinβ*cosα= | *cosβ+ | *cosα | ||
5 | 13 |
3 | 12 | 5 | 4 | 56 | ||||||
sin(α+β)= | * | + | * | = | ||||||
5 | 13 | 3 | 5 | 65 |
56 | 100√21 | 125√21 | ||||
b* | = | ⇔b= | ||||
65 | 39 | 42 |
1 | 125√21 | |||
PΔDCB= | * | *4√21=125 | ||
2 | 42 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |