trudne
Mat: W trapezie równoramiennym ABCD o polu 448
przekątne przecinają się w punkcie E i tworzą z dolną podstawą AB kąty α takie,że sinα=0,6
zaś z ramionami tworzą kąty β takie że sinβ= 5/13
Oblicz pole trójkąta ABD
18 mar 23:10
Basia: Masz wynik do tego zadania?
Niby to policzyłam, ale jakimś dziwnym sposobem i nie jestem pewna czy to ma sens.
19 mar 00:12
Eta:
Hej
Basia 
Mnie wyszło: P(ABD)=
323
A Tobie?
19 mar 00:30
Eta:
Może jeszcze
Mila poda wynik
19 mar 00:35
aniabb: mi wyszło Pole = 323
19 mar 00:35
Eta:
19 mar 00:35
19 mar 00:37
aniabb: część tego trójkąta to połowa trapezu więc 224 to murowane

a do tego jeszcze 99 ten mały
trójkącik obok
19 mar 00:38
Basia: ale mam błąd
19 mar 00:39
aniabb:
19 mar 00:40
Eta:

No to ja "swoimi" wzorkami

P
1=k
2*P
2 , P
3=k*P
2
| | P | |
i P(trapezu)=P=(k+1)2*P2 ⇒ (k+1)*P2*(k+1)=P ⇒ (k+1)*P2= |
| |
| | k+1 | |
P(ABD)= P
1+P
3 = k(k+1)*P
2
| | sinδ | |
Z tw. sinusów w ΔAED : k= |
| , δ=180o−(2α+β) |
| | sinβ | |
sinδ= sin2α*cosβ+cos2α*sinβ i po podstawieniu..........
| | 323 | | 13 | | 323 | |
k= |
| * |
| = |
| to k+1=.......... =448/25*13 |
| | 25*13 | | 5 | | 125 | |
P(ABD) = ....... =
323
19 mar 00:47
aniabb:

3x•4x/2=224 więc x=
√112/3 więc h=3x=
√336
γ=α+β więc sinγ=56/65 więc tgγ=56/33
w tym małym z=h/tgγ =
√336•33/56
19 mar 00:48
aniabb: wolę pitagorasa
19 mar 00:49
aniabb: Pole małego h•z/2 = 336•33/112 = 99
19 mar 00:50
Basia: inaczej zinterpretowałam treść zadania
α dałam tak jak Ty, ale β dałam tam gdzie Ty masz δ
musiało wyjść co innego

liczyłam podobnie
19 mar 00:51
Eta:

Można jeszcze tak ........ jak
aniaabb
19 mar 00:54
aniabb:
19 mar 00:55
aniabb: ale to tylko w równoramiennym tak działa
19 mar 00:55
Eta:
Tak, tak aniu
19 mar 00:56
aniabb: tak tylko rozpisuję czemu ta połówka taka pewna była

jakby ktoś kiedyś chciał się pouczyć
19 mar 00:57
Basia:

dalej tak jak
Eta albo tak jak
Ania, ale wyniki będą inne
taka interpretacja też chyba nie jest niepoprawna?
a zresztą czy ja wiem
19 mar 01:02
aniabb: upieram się przy minimum 224

poza tym α≈36° i β≈22° raczej nie dadzą ostrego na dole

w tym zestawieniu
19 mar 01:06
Eta:
Dobranoc
Dziewczyny
19 mar 01:29
Basia: faktycznie nie dadzą ostrego
nie zwróciłam na to uwagi
tamten wynik jest do niczego w ogóle, coś tam zeżarłam
19 mar 01:34
Basia:
19 mar 01:39
Basia:
| | 5 | |
z tego, że sinβ= |
| wcale nie wynika, że β≈22; to może być β≈158 |
| | 13 | |
tyle, że wtedy kąt przy C = α+β musiałby mieć więcej niż 180, a to jest niemożliwe
tak naprawdę to fakt, że to muszą być te kąty obok siebie wynika z tego, że
sin(α+β)>0 i cos(α+β)>0
czyli α+β jest kątem ostrym
19 mar 04:32
aniabb: jak widzę w funkcjach 3/5 i 5/13 albo 8/17 to widzę tam od razu trójkąty prostokątne

99%zadań bazuje na 3,4,5 5,12,13 8,15,17

chociaż ostatnio kilka trafiło mi się 7,24,25

i może z pięć razy 9,40,41
19 mar 09:35