Wyznacz równanie prostej prostopadłej
reds: y=2/3 x + 2.
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do danej prostej przechodzącej przez punkt P=(−2,7).
Dotarłem do wzoru: a1*a2=1
Co mam podstawić pod a1 oraz a2? Proszę o lekkie nakierowanie lecz nie o rozwiązanie
11 kwi 20:46
Mila:
a
1*a
2=−1
| | 3 | | 2 | |
a2=− |
| wsp. kierunkowy prostopadłej do prostej y= |
| x+2 |
| | 2 | | 3 | |
( zapamiętaj −odwrotność i zmienić znak)
11 kwi 20:49
Eta:
a1=2/3 a2= −3/2= −1,5
to prosta prostopadła ma równanie
y= −1,5(x−xP)+yP
......................
y=−1,5x+4
=========
11 kwi 20:49
reds: Nie rozumiem za bardzo
11 kwi 21:05
11 kwi 21:06