Oblicz odległość początku układu współrzędnych.
Łoboda: Oblicz odległość początku układu współrzędnych od prostej x+y−4=0.
Zrobiłem to tak:
x+y−4=0
A=1 B=1
√(1−0)2+(1−0)2=√1+1=√2
Dobrze?
11 kwi 12:24
Jerzy:

Długość zielonego odcinka.
11 kwi 12:28
11 kwi 12:30
Jerzy:
Cześć

Tutaj mozna to zrobic prościej:
y = − x + 4 i prostopadła y = x
Mamy punkt P (2;2)
d =
√(2−0)2 + (2−0)2 =
√8 = 2
√2
11 kwi 12:32
Krzysiek60: Witaj
Jerzy
11 kwi 12:33
Łoboda: Czyli źle zrobiłem
11 kwi 12:34
Jerzy:
Jak sam widzisz.
11 kwi 12:35
Łoboda: ale jak podstawiam pod wzór:
d=|Ax0+By0+C| / √A2+B2
d=1*1+1*1+4/√1+1= 6/√2*√2/√2=6√2/√2 mi wychodzi taki wynik
11 kwi 12:44
Łoboda: Bo ja mam od początku układu współrzędnych czyli od punktu (0,0).
11 kwi 12:47
Jerzy:
A dlaczego liczysz odległość punktu (1;1) od tej prostej i do tego źle .
11 kwi 12:50
Łoboda: No podstawiłem to co stoi przy i x i y. Mógłbyś mi zrobić poprawnie tym wzorem?
11 kwi 12:55
Jerzy:
| | |1*0 + 1*0 − 4| | | 4 | |
d = |
| = |
| = 2√2 |
| | √1 + 1 | | √2 | |
11 kwi 12:57
PW: P=(0. 0), A=1, B=1, C=−4
| | |A.0+B.0+C| | | 4 | |
d= |
| = |
| =2√2 |
| | √A2+B2 | | √2 | |
11 kwi 13:00
Łoboda: dziękuję
11 kwi 13:15