rozwiąż nierówność
tuk-tuk: 1.rozwiąż nierówność
x4+2x3−2x−4≤0
2.Narysuj wykres fumkcji f(x)= −x2+4 dlax ∊ (−∞;2)
x−2 dla x ∊ <2;+∞)
3.Wyznacz wierzchołek paraboli o równaniu f(x)=−4 (x−2)2+6
8 lut 19:34
diunaj: 1. x
3(x +2) −2(x +2) ≤ 0
(x
3 −2)(x +2) ≤ 0
Reszta już jest prosta
2. Nie rysuje, za dużo roboty
3. No przecież funkcja jest w postaci kanonicznej, więc wystarczy odczytać wszytko ze wzoru
(2,6), robi się to tak:
79
8 lut 19:38
tuk-tuk: dzieki
8 lut 19:39
tuk-tuk: nie mozesz mi narysowac tego 2

szkoda ale i tak dzieki wielkie
8 lut 19:40
Madzia:

to z tymi kropkami to sa punkty dla dla x=−2 i dla x=2 to y =0 dla x=−1 i x=1 to y=3 a dla x=0
to y=4 parabola w każdym razie do x=2 a dalej prosta do gory

mam nadzieje ze az tak fatalny
rysunek to nie jest
8 lut 20:35