Pierwiastki i potegi
Domi: Oblicz
(√4−√15 − √4+ √15)2
9 kwi 23:11
Krzysiek60: wzor
(a−b)2= a2−2ab+b2
9 kwi 23:14
Adamm: właściwie to a2−b2=(a−b)(a+b) też się przyda
9 kwi 23:16
Mila:
=4−√15−2*√(4−√15)*(4+√15)+4+√15=
=8−2*√(16−15)=8−2=6
9 kwi 23:16
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu 
Zwiekszylem predkosc internetu i okazalo sie ze mam za slaby komputer
Muszse zmienic system na nowszy bo mam Viste i zmienic w komputerze kosci .
9 kwi 23:20
9 kwi 23:20
Mila:
Dobry wieczór.

Witam wszystkich.
9 kwi 23:25
bezendu:
Coś mało maturzystów, za moich czasów było zdecydowanie więcej.
9 kwi 23:25
Krzysiek60: Czesc
bezendu 
Nawet
Mila niedawno pisala o tym .
9 kwi 23:27
Domi: Jak zebrala sie tutaj sama elita tego forum to nie omieszkam zapytac jeszcze o jedna rzecz
mianowicie jaki wzor uzyje w takim wypadku √12 − 6√3 + √12+6√3
9 kwi 23:35
Eta:
√a2=|a|
12−6√3=(3−√3)2 to √12−6√3= |3−√3|=3−√3
9 kwi 23:38
Mila:
Próbujesz zwinąć pod pierwiastkiem.
12−6√3=(3−√3)2
9 kwi 23:40
Domi: Na czym polega to zwijanie pod pierwiastkiem bo nie do konca rozumiem
9 kwi 23:50
Eta:
a2+b2=12 2ab=6√3
a*b=3√3 to a=3 i b=√3 sprawdzamy a2+b2=9+3=12 pasuje
zatem 12+6√3=(3+√3)2
9 kwi 23:52
Adamm:
a=12, b=108
c2=a2−b=36
c=6
√a+√b=√(a+c)/2+√(a−c)/2=3+√3
√a−√b=√(a+c)/2−√(a−c)/2=3−√3
√a+√b+√a−√b=(3+√3)+(3−√3)=6
9 kwi 23:53
Eta:
9 kwi 23:54
Dawid: O co chodzi z tym sposobem Pana Adama
10 kwi 11:33
Dawid: Jest jakiś wzór na to? On ma jakąś nazwę ?
10 kwi 11:36