Prawdopodobienstwo
Grzechu: W urnie znajdują się 4 kule białe i n czarnych. Losujemy z niej dwie kule. Dla jakich
n prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul czarnych jest większe od 1/2?
Próbowałem tak jak tutaj, ale wychodzą mi bzdury. Dziękuję za pomoc
https://matematykaszkolna.pl/forum/209053.html
7 kwi 17:40
iteRacj@:
n+4 − ilość kul w urnie
| |
− na tyle sposobów można sposród nich wylosować dwie dowolne |
| |
n − ilość czarnych kul w urnie
| |
− na tyle sposobów można wyloswać dwie czarne kule |
| |
| |
| − prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul czarnych |
| |
równanie do rozwiązania
7 kwi 18:11
Grzechu: Wielkie dzięki.
7 kwi 18:20
Grzechu: Zostaje mi 2*n!*(n+2)! > (n+4)!*(n−2)!
Jak to dalej ruszyć?
7 kwi 18:33
gość:
| | n! | | (n−1)*n | |
= |
| = |
| |
| | 2!(n−2)! | | 2 | |
| | (n+4)! | | (n+3)(n+4) | |
= |
| = |
| |
| | 2!(n+2)! | | 2 | |
i masz
| n(n−1) | | 2 | | 1 | |
| * |
| > |
| |
| 2 | | (n+3)(n+4) | | 2 | |
7 kwi 18:36
Grzechu: Ale wtedy to jest n2 − 9n −12 >0 z czego pierwiastek z delty to 129, co daje wyniki z
kosmosu,
ale albo ja czegoś nie rozumiem, albo liczyć ze zmęczenia już nie mogę
P.S tak miałem zanim zadałem tu pytanie.
7 kwi 19:31
Basia: dlaczego z kosmosu ?
czyli musi być
11 <
√129 < 12
| 9+11 | | 9+√129 | | 9+12 | |
| < |
| < |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
czyli wystarczy aby było
n > 10
7 kwi 19:51
Grzechu: Dzieki
7 kwi 20:23