Kombinatoryka
blle: W urnie znajdują się kule białe i 6 kul czarnych. Losujemy z niej bez zwracania dwie kule.
Wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych równe jest 1/2.
Oblicz, ile kul znajduje się w koszyku.
18 sie 19:01
zm:
W którym koszyku? skoro kule są w urnie !
18 sie 19:05
blle: W urnie, złe przepisałem zadanie
18 sie 19:09
tim: a − ilość białych kul
6 − ilość czarnych kul
Stosujemy symbol Newtona:
1014.
n − ilość wszystkich kul
k − ilość losowanych kul
Dotyczy to zdarzeń, gdy kolejność nie ma znaczenia, a jedynie fakt wyboru (bez zwracania).
Zatem:
Ω − losujemy 2 kule dowolne z wszystkich (a+6)
| |
= (a+4)!(a+5)(a+6)(a+4)!2! |
| |
Zdarzenie którego szukamy
P(A) = 1/2
A − losujemy 2 kule białe z wszystkich białych (a)
| | (a−2)!(a−1)(a)(a−2)!2! | |
P(A) = A/Ω = |
| = 1/2 |
| | (a+4)!(a+5)(a+6)(a+4)!2! | |
Po skróceniu zostaje:
2k
2−2k = k
2+11k+30
Upraszczając dalej otrzymujemy równanie kwadratowe z jednym całkowitym rozwiązaniem.
18 sie 19:30
tim: Zamiast
k oczywiście
a w ostatnim równaniu.
18 sie 19:32
zm: "k"? chyba "a"? i a∊N+
18 sie 19:32
tim: Tak, także poprawka, rozwiązanie musi być naturalne (zamiast całkowite).
Męczący koniec i drobne wpadki.
18 sie 19:34
blle: k=15 , dzięki. To liczyłem dobrze a w odpowiedziach był bład
18 sie 19:37
blle: Znaczy a=15
18 sie 19:38
blle: Mam jeszcze jedno zadanie
W urnie znajduje się 20 kul czerwonych i dwie czarne. Losujemy z niej (na raz) n kul. Znajdź
najmniejszą liczbę kul, jaką trzeba wylosować, aby prawdopodobieństwo wylosowania co
najmniej jednej kuli czarnej było większe od 1/2.
| | | | | | | | | |
Czy równanie ( | * | + | ) / | >=1/2 |
| | | | | |
jest dobre ?
.
18 sie 19:45
Mila:
Przydatny wzór :
k−liczba białych kul,
A− wylosowano dwie kule białe
| | 0,5*k(k−1) | |
P(A)= |
| |
| | 0,5*(k+6)*(k+5) | |
k=15
15+6=21
w urnie było 21 kul
18 sie 19:49
blle: Ooo no własnie w odpowiedzi było 21 Dzięki
18 sie 19:50
tim: Na pierwszy rzut oka widać, iż nie, gdyż w liczniku równania masz wylosowanie 1 czerwonej i 1
czarnej (zamiast n−1).
Losujemy
n, a nie
2 kule.
18 sie 19:51
blle: Myśle ale nie wiem co może byc w liczniku. Możesz podać wzór ?
18 sie 20:03
blle: ?
18 sie 20:17
zm:
Odp n=7 to najmniejsza liczba wylosowanych kul,która spełnia warunki zadania
18 sie 20:40
blle: ale z jakiego wzoru sie doszło do tego n=7 ?
18 sie 20:45
zm:
Łatwiej w tym zadaniu wprowadzić zdarzenie przeciwne do zdarzenia A
A
' − zdarzenie przeciwne do A
A
' − wylosowano same kule czerwone
| | | | 22! | |
|Ω|= | = |
| n∊(0,22) |
| | | n!*(22−n)! | |
| | 20! | | n!(20−n)!*(21−n)(22−n) | | 1 | |
P(A') = |
| * |
| ≤ |
| |
| | 22! | | n!(20−n)! | | 2 | |
.........
(21−n)(22−n) ≤ 21*11
teraz sobie dokończ , n∊ (0,22) i " n" ma być najmniejsze
18 sie 20:57
zm:
poprawiam
n∊(0,20) tak ma być
18 sie 21:06