1 | ||
Jeśli zachodzi równość a− | =3√2 | |
a |
1 | ||
To wyrazenie a3− | ma wartość? | |
a3 |
1 | a2 − 1 | |||
a − | = | |||
a | a |
1 | a6 − 1 | (a2−1)(a4 + a2 + 1) | ||||
a3 − | = | = | = | |||
a3 | a3 | a * a2 |
a2−1 | a4 − 2a2 + 1 +3a2 | |||
= | * | = | ||
a | a2 |
a2−1 | (a2 − 1)2 | 3a2 | ||||
= | * [ | + | ] = | |||
a | a2 | a2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
a3− | =(a− | )3+3*a* | (a− | ) | ||||
a3 | a | a | a |
1 | ||
a3− | =(3√2)3+3*3√2 = 18*3√2+9√2= 63√2 | |
a3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |