Ciągi
Michał: Dzień dobry

mam problem z zadankiem tego typu:
Oblicz a
6
a
n=1+3+5+...+(2n+1)
Jak to zrobić? Wydaje mi się że trzeba strzelić sumę tego ciągu co jest po prawej stronie
równania i potem do wzoru na sumę podstawić za "n" szóstkę.
Problem z tym ciągiem bo wygląda jakby r=2, tylko że 2n+1 nie pasuje wtedy bo dla n=6 wychodzi
12+1=13 jako 6−ty wyraz ciągu, no a 6−sty zakładajac że r=2 to 11...
Mozna to jakoś zrobić, a może to błąd (pisze zadanie z pamięci i może coś przekręciłem) i
powinno być 2n−1 i wtedy nie ma problemu bo S
n=n
2 czyli dla n=6 a
6=36 (chyba)...
Proszę o pomoc, z góry dzięki za zainteresowanie
6 kwi 13:49
Jerzy:
A ja bym za n podstawił 6.
a6 = 2*6 + 1 = 13
6 kwi 13:52
Jerzy:
Nie , to jest źle ... nie zauważyłem,że an jest sumą.
6 kwi 13:55
Michał: No ale co z tym wszystkim sprzed wielokropka

1+2+3+... ?
6 kwi 13:55
ICSP: | | 1 + 2n + 1 | |
an = 1 + 3 + 5 + ... + (2n + 1) = |
| * (n+1) = (n+1)2 |
| | 2 | |
a
6 = 49
6 kwi 13:56
Michał: Dziękuję ICSP ale skąd wiesz że wyrazów w ciągu jest n+1?
6 kwi 14:00
6 kwi 14:02
Michał: No dobra z tego zdaje sobie sprawę tylko że no chyba an=2n+1 prawda? Dostrzegam że sens to co
napisałeś ma bo podstawiając za n 6 otrzymuje chyba jeżeli założę że to ciąg arytmetyczny
wyraz 7 tego ciągu czyli dla n=6 mam S7 ciągu.
Problem w tym że nie wynika mi to zb wzoru, chyba że coś źle odczytuje... (Gdzie znika ta 2
przy n innymi słowy)
6 kwi 14:08
ICSP: Masz wzór ogólny na ciąg arytmetyczny. Wyznacz sobie z niego n (nie dla każdego ciągu można to
zrobić)
a będziesz miał wzór na liczbę wyrazów w ciągu arytmetycznym − zwykłe przekształcanie wzorów.
Potem wystarczy podstawić to do wzoru na sumę.
Tylko pamiętaj aby wyznaczony wzór oznaczyć jakąś inną literą niż n ( unikniesz w ten sposób
kolizji oznaczeń).
6 kwi 14:11