FUNKCJE
asija: POMOCY PROSZĘ
Dana jest funkcja f(x)= 2x2+5x−3
a) Wyznacz jej miejsce zerowe;
b) wyznacz wierzchołek i przedstaw funkcję w postaci kanonicznej;
c) przedstaw funkcję w postaci iloczynowej;
d) Narysuj wykres tej funkcji i podaj własności:
*dziedzinę funkcji
* zbiór wartości
*monotoniczność funkcji
* wartość najmniejszą i największą funkcji.
6 kwi 12:51
Jerzy:
A co potrafisz sama ?
6 kwi 12:52
asija: NP MIEJSCE ZEROWE
y=2x2+5x+b
6 kwi 12:56
asija: ale nie wiem dokladnie jak to robić
6 kwi 12:56
Jerzy:
A co to jest miejsce zerowe funkcji ?
6 kwi 12:57
asija: no to jest liczba x o wzorze chyba x = −ba
6 kwi 13:06
Jerzy:
Nie , to taka wartość x, dla której funkcja przyjmuje wartośc zero.
Czyli musisz rozwiazać równanie: x2 + 5x − 3 = 0
6 kwi 13:07
asija: o matko, nie ogarniam ehh, ciąża mi nie służy, w maju egzaminy a ja już ledwo zipie, proszę o
pomoc
6 kwi 13:17
6 kwi 13:18