Usuń niewymierność z mianownika w wyrażeniu
Kamil: Usuń niewymierność z mianownika w wyrażeniu
2 kwi 16:44
the foxi:
| 2√5 | | 2√5(√3−1) | | 2√5(√3−1) | |
| = |
| = |
| =... |
| √3+1 | | (√3+1)(√3−1) | | 3−1 | |
2 kwi 16:47
Kamil: =
2 kwi 16:49
Kamil: @the foxi to jest skończone?
2 kwi 16:59
the foxi:
Może spróbuj najpierw zrozumieć, co się stało, zanim bezmyślnie przepiszesz.......
użyłem wzoru (a−b)(a+b)=a2−b2 w mianowniku, by pozbyć się pierwiastka
Może sam pomyśl, czy skończone. Widzisz coś, co da się uprościć? Może jakieś odejmowanie?
Dzielenie?
2 kwi 17:04
2 kwi 17:07