granica ciągu
Gustavo: Jesli an jest ciągiem o wyrazie ogólnym an=1/3−1/9+1/27−...+(−1)n+1*(1/3)n dla n>1, to
granica ciągu (an):
Ma wyjsc jest równa 1/4, a mi wychodzi 1/2.
2 kwi 16:41
the foxi:
Cześć
Kasia.
2 kwi 16:48
iteRacj@:
the foxi
2 kwi 16:50
Gustavo: Nie wiem szczerze mówiąc, o co chodzi, jestem osobnikiem płci męskiej i przede wszystkim to
chciałem prosić o jakies rozwiązanie, jesli można, bitte schoen. :v
2 kwi 16:53
Gustavo: Aha, teraz widzę, że ktos zapytał o to samo kilka godzin temu. No cóż.
2 kwi 16:57
Gustavo: Zresztą, już ogarnąłem błąd. Nieważne.
2 kwi 16:58
iteRacj@:
wpisz swoje rozwiązanie, łatwiej będzie znaleźć ewentualny błąd
2 kwi 16:58
Gustavo: W skrócie: policzyłem sumę ciągu i w mianowniku wyszło mi 2/3, nie 4/3 (przy 4/3 jest ok). W
liczniku wychodzi 1 odjąć te n−ki, które dają 0. Chyba dobre rozumowanie, bo dobrze wychodzi.
Nie będę wklepywał całego rozwiązania, nie mam niestety czasu, a chcę do 20 dokończyć cały
arkusz.
2 kwi 17:18
jc:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
granica = |
| |
| = |
| |
| | 3 | | 1+1/3 | | 4 | |
2 kwi 20:05
2 kwi 20:13