matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
K
Kasia:
1
1
1
1
Granica ciągu o wyrazie ogólnym an=
−
+
−...+(−1)
n
+(
)
n
3
9
27
3
Wyszło mi 1/2, a w odpowiedziach jest 1/4 😣
2 kwi 15:32
Mila:
1
a
1
=
3
1
q=−
3
1
1
1−(−
)
n
3
1
1−(−
)
n
3
S
n
=
*
=
=
3
1
1+
3
3+1
1
1−(−
)
n
3
1
lim
n→
∞
=
4
4
2 kwi 17:28
Kasia:
Czyli w takim przypadku musze po prostu policzyc granice z sumy? Dziękuję 😋
3 kwi 15:31