2 kwi 15:54
iteRacj@:
szukany punkt ma współrzędne P=(xo, 3xo2−5xo+6) ← bo leży na paraboli
S=(3,2)
korzystamy ze wzoru na odległość punktów
|PS|2=(xo−3)2+(3xo2−5xo+6−2)2
6−2=4
2 kwi 16:03
Grzechu: Jasne, nie wiem jak mogłem tego nie widzieć, tylko nie wiem dlaczego pochodna to:
f'(x) = 2(x−3)+ 2(3x2 −5x +4)(6x−5)
Skąd te (6x−5) ?
2 kwi 16:14
iteRacj@:
bo ten drugi składnik to jest pochodna funkcji złożonej, czy to widzisz?
2 kwi 16:29
Grzechu: A DOBRA, Nie było tego tematu, wyraźnie jestem przemęczony liczeniem. Dzięki za pomoc
2 kwi 16:40