rachunek różniczkowy
Kuba: 1.Na paraboli y=3x2−5x+6 znajdź punkt leżący najbliżej punktu (3,2)
3 sty 21:04
pigor: ... , na paraboli y= 3x
2−5x+6 znajdź punkt
leżący najbliżej punktu (3,2).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jeśli A=(x,3x
2−5x+6) − punkt na paraboli
i B=(3,2) nie leżący na niej, to kwadrat ich odległości:
jest funkcją zmiennej x, pobaw się nią na
ekstremum (tu minimum) :
|BA|
2(x)= f(x)=(x−3)
2+(3x
2−5x+4)
2 i x∊R . ..
3 sty 21:36
===:

f'(x)=6x−5
| | 1 | | 1 | |
y−2=− |
| (x−3) ⇒ y=− |
| x |
| | 6 | | 6 | |
3 sty 21:38
===:
...oj ....poszło nie skończone −:(
3 sty 21:38