Ulamki proste
Krzysiek60: | | 7 | |
Liczbe wymierna |
| rozlozyc na sume ulamkow prostych (czyli takich ulamkow ktore maja w |
| | 9 | |
liczniku 1
2 kwi 15:13
Krzysiek60: Algorytm ktory znam bardziej nadaje sie do liceum
Jednak to zadanie jest z 7 klasy szkoly podstawowej
2 kwi 15:30
iteRacj@:
a w szkole podstawowej nie można po prostu ?
| 7 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = |
| 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 3 | | 3 | | 9 | |
2 kwi 16:42
Mila:
Rozszerzanie ułamka i próby:
| 7 | | 14 | | 2 | | 12 | | 1 | | 4 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| 9 | | 18 | | 18 | | 18 | | 9 | | 6 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| |
| | 9 | | 6 | | 6 | | 2 | | 6 | | 9 | |
albo
| 7 | | 3 | | 4 | | 1 | | 8 | | 1 | | 2 | | 6 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| 9 | | 9 | | 9 | | 3 | | 18 | | 3 | | 18 | | 18 | |
| | 1 | | 1 | | 12 | | 1 | | 1 | | 9 | | 3 | |
= |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| + |
| = |
| | 3 | | 9 | | 36 | | 3 | | 9 | | 36 | | 36 | |
Miłej zabawy.
2 kwi 16:43
iteRacj@:
czy to zadanie
372879 też jest z nowej szkoły podstawowej?
2 kwi 16:45
Krzysiek60: Dzien dobry
Milu i
iteRacjo
| | 7 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Wedlug mojego algorytmu wyszlo |
| = |
| + |
| + |
| |
| | 9 | | 2 | | 4 | | 36 | |
IteRacj@ tamto zadanie to nie ja dalem
Pewnie ktos sobie pomyslal ze jak sie podszyje pode mnie to szybciej ptrzyma odpowiedz .
2 kwi 16:51
Mila:
Na różne sposoby można to rozłożyć.
2 kwi 17:04
Mila:
Do ułamków postaci
| 2 | |
| , gdzie n− nieparzyste można zastosować wzór: |
| n | |
| 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| 7 | | 12*7*8 | | 12*8 | | 28 | | 4 | |
| 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| 9 | | 12*9*10 | | 1210 | | 45 | | 5 | |
2 kwi 17:19
Krzysiek60: Dziekuje , dziekuje

.
2 kwi 17:39
Krzysiek60: Milu
Zobacze jeszcze co pisze Sierpinski w swojej ksiazecze pt O rozkladach liczb wymiernych na
ulamki proste .
Przeczytalem ja kiedys pobieznie ale sie nie zaglebialem az tak bardzo .
2 kwi 18:23
Maciess: Wg mnie najbardziej zrozumiały i oczywisty będzie sposób, który podała iteRacj@
2 kwi 18:41
Mila:
Do 7 klasy wystarczy 16:42 lub 16:43.
2 kwi 18:44
Krzysiek60: Czesc .
Mila tez podala praktyczny sposob .
ja znalem swoj , on dla mnie byl zrozumialy ale czy dla 7 klasisty by byl? Watpie
Dlatego zapytalem .
To jest tak samo jak z tym Ile jest liczb naturalnych dwucyfrowych
W liceum policzysz na ciagu a 7 klasista jeszcze tego nie zna wiec jak mu to wytlumaczyc ?
Ja wiem .
2 kwi 18:48
Adamm:
od 10 do 99, czyli tyle samo ile od 1 do 90, czyli 90
2 kwi 19:42
Adamm: albo tak
od 1 do 99 jest 99, a od 1 do 9 jest 9
więc ich jest 99−9=90
2 kwi 19:42