zad
Krzysiek60: sinx=(−(x (x−π)))/((π(2))/(4)) dla x od 0 do pi
2 kwi 11:41
iteRacj@:
jeśli dobrze czytam ten wielonawiasowy zapis, to
x=0 lub x=π/2 lub x=π
2 kwi 13:09
2 kwi 13:13
DM: Prawa strona jest parabolą z miejscami zerowymi x= 0 oraz x = π
I teraz narysowałbym wykres −1/2sin(x) i sprawdził, że przecina się z parabolą w punktach x = 0
oraz x = π.
2 kwi 13:45
jc: Spróbujmy rozszyfroawć (wygląda to prawie ja program w języku LISP)
sin x=(−(x (x−π))) / ((π(2))/(4))
=−x (x−π)/(π2/4) = 4x(π−x)/π2
równość mamy dla x=0, x=π oraz dla x=π/2.
2 kwi 13:56
DM: a no tak − pi jest do kwadratu − jak zwykle się pomyliłem
2 kwi 14:02
jc: Ile wynosi pole pomiędzy wykresami
y=sin x
y= 4x(π−x)/π2
2 kwi 14:09
jc: W mianowniku π2.
2 kwi 14:09
Krzysiek60: Dzien dobry
jc 
Zdrowych i wesolych Swiat
2 kwi 16:54
Krzysiek60: czemu sinx nie jest parabolą w przediale 0;π
2 kwi 17:23
iteRacj@:
wpisuj pytania pod swoim nickiem, odpowiedź naprawdę nie będzie się różnić
wykresem funkcji f(x)=sin x nie jest parabola w jakimkolwiek przedziale z tego samego powodu,
dla którego jej wykresem nie jest prosta czy hiperbola:
bo jest to inna funkcja niż funkcja kwadratowa
2 kwi 18:58