Nie rozumiem w ogóle polecenia ani czym jest jednokladnosci
Kasia: Okrag o2:x2+y2+16x−24y+172=0 jest obrazem okregu o2: x2+y2−24x+6y+137=0 w jednokladnosci o
skali k<0. Wyznacz współrzędne środka jednokladnosci.
31 mar 19:29
31 mar 19:31
aniabb:

skala k=−3/2 bo r/r = 6/4=3/2
S=(4;3) bo odległość 2AS=3SB
31 mar 19:43
Kasia: Mam środki, promienie, długość od środków, ale dalej nie wiem jak współrzędne środka
jednokladnosci wyznaczyć 🙄
31 mar 23:02
aniabb: odległość AS do SB = skali k
31 mar 23:04
aniabb: minus mówi tylko że S jest w środku pomiędzy nimi

a precyzyjniej wektor SA / wektor SB = −3/2
zamieniłam na wektor AS i dlatego zniknął mi minus
31 mar 23:06