/
akcjadesperacja: Przez punkt P, znajdujący się w odległości 5 pierw17 od środka O(7, 0)
okręgu, poprowadzono dwie proste l i k, styczne do danego okręgu odpowiednio
w punktach M i N (zobacz rysunek obok).
Wiedząc, że prosta l ma równanie 4x – 3y – 3 = 0, oblicz pole czworokąta
MONP.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/603145b6cd9f3ca1
Mila:
| | 4 | |
l: 4x – 3y – 3 = 0,⇔y= |
| x−1 |
| | 3 | |
1) Styczna jest prostopadła do promienia w punkcie styczności.
O(7,0)
p⊥l i O∊p
| | 3 | | 3 | | 21 | |
p: y=− |
| x+b i − |
| *7+b=0⇔b= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
2) wsp. punktu M:
x=3 i y=3
M=(3,3)
r=|OM|=5
|OP|=5
√17 przeciwprostokątna w ΔOMN
|MP|
2+r
2=|OP|
2
x
2=25*17−25
x
2=25*16
x=5*4=20 , |MP|=20
3)
| | 1 | | 1 | |
PΔOMP= |
| *|OM|*|MP|= |
| *5*20=50 |
| | 2 | | 2 | |
4) Prosta OP jest osią symetrii czworokąta MONP.
P
MONP=2*5=100
==========