Proszę uratujcie
Mateusz: Przez punkt P, znajdujący się w odległości 5 pierw17 od środka O(7, 0)
okręgu, poprowadzono dwie proste l i k, styczne do danego okręgu odpowiednio
w punktach M i N (zobacz rysunek obok).
Wiedząc, że prosta l ma równanie 4x – 3y – 3 = 0, oblicz pole czworokąta
MONP.
27 mar 14:43
Blee:
dajesz kolejne zadanie ... może być w końcu nauczył się pisać
√
27 mar 14:47
Blee: √
27 mar 14:47
Blee:
a pokaż ten rysunek 'obok'
27 mar 14:47
Mateusz: Panie/Pani Blee nie podaję "kolejnego" zadania bo to moje pierwsze wejście na tutejsze formum

Zdjęcie za moment wyślę
27 mar 14:50
27 mar 14:56
Satan: Zauważ, że: |MO| = |NO| i |PM| = |PN|.
Więc czworokąt jest deltoidem. Idziemy dalej. Rysując odcineki |OP|, |OM| i |ON| i dorysowując
kąty proste przy punktach styczności otrzymujemy dwa przystające trójkąty prostokątne.
W takim razie policzymy pole sumując pola tych trójkątów.
Aby otrzymać promień, musimy wykorzystać fakt, że prosta k jest styczna do okręgu. W takim
razie promień będzie odległością punktu O od prostej k.
Następnie, gdy mamy już promień, liczymy z twierdzenia Pitagorasa odcinek |PM|. Mamy więc dwie
przyprostokątne. Skoro trójkąty są przystające, to ich pola są równe.
Więc Pc = PΔOMP + PΔONP = 2PΔOMP.
27 mar 15:51