Zadanie z geometrii, proszę o pomoc:)
Martyna: Boki trójkąta rozwartokątnego mają długość 13,13,24. Oblicz odległość między środkiem okręgu
wpisanego w ten trójkąt, a środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie.
25 mar 19:31
Blee:
analogicznie do tego ostatniego zadania gdzie boki to były 13,13 ,10
nawet to samo pole wyjdzie
25 mar 19:34
25 mar 19:36
25 mar 19:37
ford:
d = ?
12
2+h
2=13
2 → h = 5
| | 1 | | 1 | |
P = |
| a*h = |
| *24*5 = 60 |
| | 2 | | 2 | |
| | a*b*c | | 24*13*13 | |
P = |
| → 60 = |
| → R = 16,9 |
| | 4R | | 4R | |
Obw = 24+13+13 = 50
| | 1 | |
P = |
| Obw*r → 60 = 25*r → r = 2,4 |
| | 2 | |
d = R − (h−r) = 16,9 − 2,6 =
14,3
25 mar 19:38