zadanie z geometrii
Mikolaj: Boki trójkąta mają długość 10cm, 13cm, 13cm. Oblicz odległość między środkiem okręgu wpisanego
w tej trójkąt a środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie.
23 mar 20:23
Krzysiek60: odlegosc srodlow d
r− promien okregu wpisanego
R promien okregu opisanego
d2= R2−2Rr ⇒d=√R2−2Rr
========================
23 mar 20:31
Krzysiek60: Pole tego trojkata wynosi 60cm2
23 mar 20:40
Mila:

h=|CD|=
√132−52=12
| | a*b*c | | 10*13*13 | |
PΔ= |
| ⇔ |
| =60⇔ |
| | 4R | | 4R | |
| | a+b+c | | 10+26 | |
PΔ= |
| *r ⇔ |
| *r=60 |
| | 2 | | 2 | |
|OS|=x
============
23 mar 20:50