do ety
oleg: Do ETY
mam do udowodnienia że zbiorem wartości funkcji f(x)=log
0,5(x
2−4x+20) jest zbiór (−
∞,−4>
myślę tak, że zbiór wartości funkcji g(x)= (x
2−4x+20) jest dziedziną funkcji f(x) wydaje mi
się to logiczne
Oczywiście g(x)=(x
2−4x+20) to f.kwadratowa też logiczne

która ma najmniejszą wartość y=
16 też logiczne
czyli ZW g(x)=<16,
∞) proste i logiczne jak budowa cepa
no to dalej f(16)= log
0,516= −4 czyli finał i teraz mam jakaś ciemność bo wydaje mi się, że
zbiorem wartości funkcji f(x) jest właśnie odwrotnie <−4,
∞) nie mogę tego zrozumieć jakiś
logiczny wykres może by przemówił, moze cos nie tak kombinuje niby wiem a jednak nie łapie.
Proszę o pomoc ETE albo kogoś naprawde chcacego pomoc .
25 mar 15:36
Maciess: Dziedziną funkcji f(x) nie będzie czasem
x2−4x+20>0
Δ<0 a>0
czyli x∊R
?
25 mar 15:49
Maciess:

Chyba dobrze wyliczyłem ten wzorek
25 mar 16:06
Pytający:
Nie jestem Etą, ale możesz sobie policzyć f(32), czy f(64). Wartości maleją, bo podstawa
logarytmu jest mniejsza od 1. Spójrz na drugi wykres:
219 i weź pod uwagę, że uwzględniasz
jedynie część analogicznego wykresu na prawo od x=16.
25 mar 16:10
Krysie60: Skoro prosisz Ete to po co potem jeszcze prosisz kogos innego skoro widzisz ze jest na
forum ?
25 mar 16:13
Maciess:
f(x) = log 12 (x2−4x+20)
g(x) = x2−4x+20
f(x) ma w podstawie liczbe z przedziału (0;1) czyli jest funkcją malejącą. g(x) jest określone
dla wszystkich x−ów rzeczywistych. Wiemy jak wygląda jej wykres i możemy wskazać najmniejsza
wartość (16)
Nie wiem czy taki zapis jest poprawny ale zaryzykuje
f(x)= log 12 (g(x))
Wiem, że wartości funkcji f(x) maleją gdy zwiększamy wartość argumentu. Czyli najmniejsza
wartość g(x) będzie największą wartością f(x). Czyli jeśli wartość g(x) będzie rosła, to f(x)
będzie maleć.
Ja tak to rozumuje.
25 mar 16:20
oleg: Krysie60: a ty skoro nie masz zamiaru pomoc to po co w ogóle piszesz i klepiesz bez sensu w
kalwature. Czytaj ze zrozumieniem
25 mar 16:21
oleg: Maciess: źle moze to napisalem bo wiem że dziedzina bedzie R tylko jja pisalem o ZW. nie wiem
czy mnie zrozumiale4s?
25 mar 16:22
Krysie60: Nie mam co robic dlatego klepie
Zrozumienie jest moja mocna strona akuratnie
Ucz sie dalej pilnie i nie marnuj czasu na dyskusje Zycze powodzenia na maturze .
25 mar 16:27
oleg: Krysie60: nikt nie prosił takich jak ty o klepanie tylko o pomoc, ale jak widacnie rozumiesz
tekstu pisanego wiec tez sie ucz tylko do matury to juz pewnie za pozno
25 mar 16:56