optymalizacja
josia88: Rozpatrujemy wszystkie ostrosłupy prawidłowe trójkątne, w których suma długości wszystkich
krawędzi jest równa 30. Podaj wzór funkcji wyrażającej objętość takiego ostrosłupa w
zależności od długości jego krawędzi podstawy. Określ jej dziedzinę. Wyznacz wymiary tego z
ostrosłupów, który ma największą objętość. Oblicz tę objętość.
Liczę na pomoc, zatrzymałam się na pochodnej funkcji ale wyszła mi bardzo brzydka i nie wiem
czy coś źle zrobiłam czy po porostu muszę sobie poradzić z czymś takim
24 mar 15:46
Jerzy:
Nie wszystkie pochodne są ładne.
24 mar 15:50
24 mar 15:52
josia88: H mi wyszło takie: √4a25 −20a +100
24 mar 15:58
josia88: reszta tak samo
24 mar 15:59
josia88: oki znalazłam swój błąd. nie rozumiem tego ostatniego kroku co zrobiła Basia. Czemu nagle
3a2√2
zmienia się na a2√2
24 mar 16:05
josia88: i przede wszystkim: jak zrobić z takiego wyrażenia pochodna

24 mar 16:06
Jerzy:
Pochodną się oblicza, nie "robi".
24 mar 16:10
Kristof: dobrze przepraszam: jak obliczyć z takiego wyrażenia pochodna? nie pomijając mojego
wcześniejszego zapytania
24 mar 16:14
Jerzy:
Co do pochodnej ... włacz a2 pod pierwiastek.
24 mar 16:17
Jerzy:
Przecież skrociła licznik i mianownik przez 3.
24 mar 16:43
josia88: | √3 | |
| √23a6− 20a5 + 100a4 taka mi wyszła funcja. pomoże mi ktoś obliczyć |
| 12 | |
pochodną z tego? powstaje funkcja f(x)=
23a
6− 20a
5 + 100a
4 ale dalej mi wychodzą złe
wyniki.. help
24 mar 16:56
josia88: chciałam napisać że rozważamy funcję f(x)= 23a6− 20a5 + 100a4 . Bardziej formalnie−
specjalnie dla Ciebie. Później mi źle wychodzi.
24 mar 17:02
Jerzy:
16:56 napisałaś inna funkcję.
24 mar 17:04
Jerzy:
Przecież o 16:56 masz wielomian pod pierwiastkiem, a o 17:02 już pierwiastka nie ma.
24 mar 17:08
Jerzy:
| | 2 | |
Co to znaczy : "powstaje funkcja f(x) = |
| a6 − 20a5 + 100a4" ? |
| | 3 | |
Z czego powstaje ta funkcja ?
24 mar 17:21
Mila:

1)
3a+3b=30⇔a+b=10
2)
W ΔSOC: H
2+|OC|
2=b
2
| | a√3 | |
H2+( |
| )2=(10−a)2 i a∊(0,10) |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
H2= |
| a2−20a+100⇔H2= |
| *(a2−30a+150) |
| | 3 | | 3 | |
Z.
a
2−30a+150>0 i a∊(0,10)⇔
a∊(0, 15−5√3)
15−5
√3≈6,4 sprawdź!
3)
4)
| | 1 | | a2√3 | | √2 | |
V(a)= |
| * |
| * |
| *√a2−30a+150⇔ |
| | 3 | | 4 | | √3 | |
| | √2 | |
V(a)= |
| *√a6−30a5+150a4 |
| | 12 | |
| | √2 | | 6a5−150a4+600a3 | |
V'(a)= |
| * |
| |
| | 12 | | 2√a6−30a5+150a4 | |
V'(a)=0 i a∊D
6a
5−150a
4+600a
3=0
a
3*(6a
2−150a+600)=0
a
2−25a+100=0⇔a=5 lub a=20∉D
V'(a)>0⇔a<5 lub a>20⇔
dla a=5 funkcja V(a) ma maksimum lokalne
==================
Czyli to jest czworościan foremny!
24 mar 17:31
Mila:
O! ja pisałam, a tu była awantura, nieładnie
24 mar 17:32
josia88: Przykro mi Mila, przepraszam, ale bardzo dziękuję za pełen profesjonalizm
24 mar 17:37
josia88: ojej czemu moje wiadomości zostały usunięte? nie podoba się komuś że pisałam prawde? niestety
trochę przykre. Ale mimo tego pozdrawiam Pana Jerzego, życzę powodzenia w życiu.
24 mar 17:40
Jerzy:
Ja Cię też pozdrawiam
24 mar 17:46
josia88: mam pytanko jeszcze do Mili nie rozumiem trochę jakim sposobem obliczyłaś tę pochodną i czy mój
sposób na rozważnie funkcji f(x) jest poprawny? w tym przypadku wychodzi f(x)= a
6
−30a
5+150a
4. wyciągam a
4 ale wychodzi brzydka delta
24 mar 17:52
Jerzy:
Sama widzisz,że nie potrafisz liczyć pochodnych, co już Ci napisałem.
24 mar 17:55
Jerzy:
I co Cię obchodzi funkaja: f(x) = a6 − 30a5 + 150a4 ?
Szukasz miejsc zerowych funkcji: 6a5 −150a4 + 600a2
24 mar 17:58
Jerzy:
....... + 600a3
24 mar 17:59
josia88: jejku przepraszam że tego nie rozumiem Jerzy nie musisz się denerwować. nie chcę robić
niepotrzebnej dramy dlatego zwróciłam się z pytaniem do Mili.
24 mar 18:00
Jerzy:
Uważaj:
| | 1 | | f'(x) | |
( |
| )' = |
| . |
| | √f(x) | | 2√f(x) | |
Teraz pochodna sie zeruje, gdy : f'(x) = 0
24 mar 18:04
Jerzy:
I popatrz co zrobiła Mila .... 6a5 − 150a4 + 600a3 = 0
24 mar 18:07
Mila:
V(a)=
√a6−30a5+150a4 ( pomijam stałą przed pierwiastkiem)
| | 1 | |
V'(a)= |
| * (a6−30a5+150a4)' |
| | 2√a6−30a5+150a4 | |
| | 6a5−150a4+600a3 | |
= |
| |
| | 2√a6−30a5+150a3 | |
V(a) posiada ekstremum jeżeli
V'(a)=0 i pochodna zmienia znak przy przejściu przez miejsca zerowe
Czyli licznik pochodnej przyrównujesz do zera, bo mianownik musi byc różny od zera.
i dalej masz tak zrobione.
Poćwicz pochodną z g(x)=
√x
| | 1 | | 2x | | x | |
(√x2+1)'= |
| *(x2+1)'= |
| = |
| |
| | 2√x2+1 | | 2√x2+1 | | √x2+1 | |
24 mar 18:13
josia88: czy to co napisałeś w przedostatnim wpisie jest konieczne skoro i tak liczymy pochodną z tej
funkcji f(x)

przepraszam że może wydawać ci się to głupie pytanie ale jak zauważyłeś
pochodna nie jest moją mocną stroną, dlatego właśnie tutaj jestem.
24 mar 18:13
Jerzy:
Popatrz wyżej, ta pochodna się zeruje wtedy, gdy licznik przyjmuje wartość zero.
24 mar 18:15
josia88: dziękuje za pomoc. w szkole nie omawialiśmy pochodnej z √x stad wynika moja niewiedza.
24 mar 18:17
Jerzy:
Ćwicz pochodne, bez tego nie dasz rady dalej....
24 mar 18:19
josia88: trudno było coś ćwiczyć jeśli się nie wiedziało że coś takiego wgl istnieje. teraz już wiem i
będę ćwiczyć
24 mar 18:22
Jerzy:
A jak będziesz miała problem .... wrzucaj, a my pomożemy.
24 mar 18:23
Bogdan:

Wtrącę swoje trzy grosze

Możemy przyjąć dowolną zmienną, tu dla wygody obliczeń przyjąłem R − długość promienia
okręgu opisane na podstawie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego.
b + R
√3 = 10 ⇒ b = 10 − R
√3 ⇒ b
2 = 100 − 20R
√3 + 3R
2
H
2 = b
2 − R
2 ⇒ H =
√ 100 − 20R√3 + 2R2
Objętość ostrosłupa
| | 1 | | 3 | | √6 | |
V = |
| * |
| R2√3*√ 100−20R√3+2R2 = |
| *√ R6 − 10√3R5 + 50R4 |
| | 3 | | 4 | | 4 | |
| | √6 | |
V(R) = |
| * √ f(R) , f(R) = R6 − 10√3R5 + 50R4 |
| | 4 | |
Wyznaczamy maksimum funkcji f(R):
| | 25 | | 100 | |
f'(R) = 6R5 − 50√3R4 + 200R3 = 6R3(R2 − |
| R + |
| ) = |
| | √3 | | 3 | |
| | 5 | | 20 | | 5 | |
= 6R3(R − |
| )(R − |
| ), maksimum dla R = |
| |
| | √3 | | √3 | | √3 | |
Długość krawędzi podstawy R
√3 = 5, długość krawędzi bocznej b = 10 − 5 = 5,
ostrosłup jest czworościanem foremnym o krawędzi długości 5.
24 mar 19:28