zmienna losowa x
Krystek: Zmienna losowa X posiada gęstość
f(x)=−34x2+6x−454 dla x∈<3;5> i f(X)=0 dla pozostalych wartości
wyznacz odchylenie standardowe,mediane,kwartal dolny i górny oraz modę
proszę o pomoc,z góry dzięki
21 mar 21:34
21 mar 22:37
21 mar 22:47
Krystek: a mógłbyś zacząć całki bo jakoś tego nie łąpie ,nie widze
21 mar 23:33
21 mar 23:49
21 mar 23:59
aniabb:

TYLKO w CZERWONYM zakresie
niebieska to gęstość czyli f(x)
zielona to dystrybuanta
różowe kropki to kwartyle
pierwszy (dolny) = 3,652 (tam wyzej źle wstawiłam
drugi ( mediana) =4,0
trzeci (górny) = 4,347
22 mar 00:07
Krystek: oks,dziekuje bardzo

a moda to będzie 3?
22 mar 10:42
aniabb: moda to 4 czyli maximum tej niebieskiej f(x)
22 mar 10:55
Krystek: ok,dzięki wielkie aniabb
22 mar 11:03