wariancja,moda itp.
Krystek: oblicz wariancje,odchylenie standardowe,kwartyl dolny i górny ,mediana i mode zmiennej X o
gęstości
f(x)=1/9x2 dla 0<=x<=3 i 0 dla pozostałych przypadków
ma może ktos pomysł jak to zrobić?
21 mar 16:22
Krystek: główny problem mam z kwartylem dolnym i górnym ,mediana i moda
21 mar 17:12
aniabb: w nocy albo poszukaj podobnych bo wszystko na tę samą modłę
21 mar 17:14
21 mar 17:15
Krystek: tylko że tutaj jest zmienna ciągła i nwm jak to zrobić
21 mar 17:39
Krystek: ma ktoś pomysł?
21 mar 21:03
Pytający:
Liczysz dystrybuantę:
F(x)=∫−∞x f(t)dt=
0 dla x<0
∫0x t2/9 dt=x3/27 dla 0≤x≤3
1 dla x>3
Kwartyle:
F(x)=0.25 ⇔ x=3√27/4
F(x)=0.5 ⇔ x=3√27/2
F(x)=0.75 ⇔ x=3√81/4
A moda to 3, bo f(x)=x2/9 dla 0≤x≤3 osiąga wartość największą dla x=3.
21 mar 21:07
Krystek: ok,dzięki wielkie
21 mar 21:23