.
Stereometria: Wycinek koła o promieniu 2 wyznaczony przez kąt 90 stopni zwinięto w powierzchnię boczną
stożka. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka.
21 mar 18:24
Stereometria: Prosiłbym o dokładne wytłumaczenie bo nic z tego nie rozumiem
21 mar 18:24
21 mar 18:25
Stereometria: Jolka, widziałem to rozwiązanie ale nic z niego nie rozumiem.
21 mar 18:32
Mila:

Pewnie w przedszkolu robiłeś czapeczkę z papieru.
Rozetnij koło jak na rysunku i zwiń odpowiednio czapeczkę z jednej ćwiartki koła( tej
niebieskiej)
Powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem koła o promieniu R=2 i kącie 90
o.
l− tworząca stożka , l=2
P
b=π*r*l
π=π*r*2⇔2r=1
| | 1 | |
r= |
| − promień podstawy stożka. |
| | 2 | |
P
c−stożka=πr
2+P
b
dokończ.
21 mar 19:16