WYRAŻENIA ALGEBRAICZNE
bluee: Wykaż, że wyrażenie
√4x2+12x+9+
√x2−12x+36 ma stała wartość dla x∊(−1,5).
Wyszło mi taki równanie:
oraz to, że przyjmuje ono wartość stała równą −9 dla x∊<−
32;6).
Co jest nie tak?
21 mar 15:14
Blee:
jak może przyjąć wartość UJEMNĄ skoro wychodziłeś/−aś z pierwiastków
21 mar 15:21
Blee:
4x
2 + 12x + 9 = (4x+3)
2
x
2 − 12 + 36 = (x−6)
2
skąd te 'dwójki' przed modułami
21 mar 15:23
Tadeusz:
a skad ta dwójka
2|x−6|
21 mar 15:23
Blee:
tfu tdu ... (2x + 3)2
21 mar 15:23
bluee: Przez nie uwagę zgubiłam 2 przed drugim pierwiastkiem w poleceniu.
Δ dla pierwszego równania wyszła 0 dla drugiego także
| | 3 | |
x0 dla pierwsze równania wyszło − |
| , a dla drugiego 6 |
| | 2 | |
21 mar 15:30
bluee: No to dla postaci kanonicznej
f(x)=a(x−p)
2+q
21 mar 15:32
jc: Coś nie tak.
f(x)=|2x+3|+|x−6|
f(0)=9, f(1)=11
21 mar 15:33
Krzysiek60: 
na co delta . ?
jak jej braknie to rzeczywiscie klopot
21 mar 15:33
jc: Skąd bierzesz dwójkę przed drugim składnikiem?
21 mar 15:34
bluee: Chyba się całkowicie zakręciłam
21 mar 15:34
bluee: Już mówiłam przez pomyłkę źle przepisałam



Wykaż, że wyrażenie
√4x2+12x+9+2
√x2−12x+36 ma stałą wartość dla x∊(−1,5).
21 mar 15:36
Krzysiek60: Witaj
jc 
No rzeczywiscie sie zakrecilas
4x
2+12x+9= (2x+3)
2
√x2=|x| ogolnie
21 mar 15:36
21 mar 15:38
Krzysiek60: |2x+3|+2|x−6|
dla x∊(−1,5) |2x+3|= 2x+3
dla x∊(−1,5) |x−6|= 6−x
2x+3+2(6−x)= dokoncz
21 mar 15:41
aniabb: tak
21 mar 15:41
bluee: Przecież wzór jest taki a(x−p)2+q
21 mar 15:42
Krzysiek60: np
√4x2+12x+9=
√(2x+3)2= |2x+3|
tak samo drugi pierwiastek zrob i nie lap sie teraz za glowe
21 mar 15:43
Krzysiek60: Dzien dobry
Aniu
21 mar 15:44
jc: W takim razie mamy
f(x)= 2( |x+3/2| + |x−6| )
Dla x ∊ [−3/2, 6] wyrażenie jest stałe, To podwojona odległość pomiędzy −3/2 a 6,
czyli 15.
21 mar 15:45
bluee: Sorry, że wczoraj tak uciekłam ale miałam problem z internetem.
Więc, tak wyrażenie ostatecznie ma postać |2x+3|+2|x−6|
| | 3 | |
dla x∊(−∞,− |
| ) |2x+3|+2|x−6|=−4x−15 |
| | 2 | |
| | 3 | |
dla x∊<− |
| ,6) |2x+3|+2|x−6|=15 |
| | 2 | |
dla x∊<6,
∞) |2x+3|+2|x−6|=4x−9
| | 3 | |
Czyli, wyrażenie przyjmuje stałą wartość dla x∊<− |
| ,6). Tak jak wspominał jc. |
| | 2 | |
A należało udowodnić, że sytuacja ta zachodzi dla x∊(−1,5).
Coś jest źle... tylko co?
22 mar 13:16
Jerzy:
Dla: x ∊ (−1,5) mamy: 2x + 3 + 2(6 − x) = 2x + 3 + 12 − 2x = 15
22 mar 13:22
Jerzy:
| | 3 | |
Co nie dziwi, bo przecież ten przedział zawiera sie w przedziale [− |
| ;6] |
| | 2 | |
22 mar 13:25
bluee: No, tak w sumie masz rację. Dzięki za naprowadzenie na właściwy trop
22 mar 13:52
22 mar 20:31
PW: bezendu, to już pięć lat! Przechodzimy do klasyki?
22 mar 20:36
bezendu:
PW tak to 5 lat, a 4 od napisania matury. Klasyka zdecydowanie jest najlepsza.
22 mar 20:43