LOGARYTMY + TRYGONOMETRIA
bluee: Uzasadnij, że log tg1 +log tg2 +log tg3 +.. + log tg89 =0.
Niestety, kompletnie nie mam koncepcji na to zadanie. Czy ktoś mógłby podać jakąś wskazówkę ? ?
21 mar 11:57
aniabb: loga+logb=log(ab)
więc masz log (tg1•tg2•...tg88•tg89) = log 1 = 0
21 mar 12:01
aniabb: bo tg1•tg89 = tg1•ctg1 = 1
21 mar 12:01
21 mar 12:03
bluee: tg2*tg88=tg28*ctg2=1

Jak zapisujesz znak mnożenia? Ja zawsze wpisuje *?
21 mar 12:37
bluee: źle zamiast 8 miała być *
Tam jest tg2*tg88=tg2*ctg2=1
21 mar 12:37
aniabb: tak tg2•tg88= 1
używam lewy alt i 7 z numerycznej
21 mar 12:47
21 mar 12:47
bluee: Dzięki
21 mar 12:56